Μαρία Δαγαλάκη

Μουσουργός – Μουσικοπαιδαγωγός

Τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών



Δραστηριοποιείται στο χώρο της σύνθεσης, της εκπαίδευσης.

Οι λέξεις-κλειδιά του συνθετικού της έργου, σύμφωνα με τον Κορνήλιο Διαμαντόπουλο: εσωτερικότητα και αφαίρεση, οικονομημένη μουσικότητα, συναίσθημα σε τεχνικές βάσεις στέρεες, με διάθεση στυλιστικών συγκερασμών μέσα από αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος.

Η εργογραφία της περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά, φωνητικά και χορωδιακά, έργα σκηνικής μουσικής, έργα με την ταυτόχρονη χρήση σύγχρονων μέσων, κ.ά.

Ως εκπαιδευτικός, στη διδασκαλία της εφαρμόζει εκτός από τις παραδοσιακές και νέες τεχνικές δίνοντας βάση στις σύγχρονες δυνατότητες εκτέλεσης, μέσα από τη σύγχρονη σημειογραφία και τα σύγχρονα μουσικά συνθετικά ρεύματα. Διοργανώνει μαθητικές συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

 

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε «Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδικότητα τα Μ.Μ.Ε.
Σε ηλικία έξι χρόνων γράφεται στη σχολή κλασικού χορού του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου, όπου παρακολουθεί μαθήματα του ρώσικου συστήματος «bolsoi-cechetti» για οκτώ χρόνια, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει αρχικά ακορντεόν (πτυχίο με το βαθμό «Άριστα» με τον Νίκο Μαγουλά, μαέστρο & αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής μπάντας Αργοστολίου) και αργότερα πιάνο (πτυχίο με το βαθμό «Άριστα παμψηφεί», με την Μαρία Κανατσούλη.
Υπήρξε μαθήτρια διακεκριμένων δασκάλων και αριστούχος απόφοιτος της σχολής Ανώτερων Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου, αποκτώντας το πτυχίο «Αρμονίας» (μαθήτευσε κοντά στον Ανδρέα Καρμπόνε, και στον Ν. Γρηγορίου με τον οποίο απέκτησε τον τίτλο), το πτυχίο «Αντίστιξης» με τον Π. Κούκο, και το πτυχίο «Φούγκας» με τους Δημήτρη Δραγατάκη, και Περικλή Κούκο, με τον οποίο απέκτησε και τον τίτλο).
Το 1994 γράφεται στο τμήμα σύνθεσης με καθηγητή τον Θόδωρο Αντωνίου και αποφοιτά τον Ιανουάριο του 1998 αποκτώντας το δίπλωμα «Σύνθεσης» με βαθμό «Άριστα παμψηφεί».

Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα Μονωδίας για πέντε χρόνια με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και ένα χρόνο με την Λυδία Αγγελοπούλου  & μαθήματα Διεύθυνσης Ορχήστρας για ένα χρόνο με τον Μίλτο Λογιάδη.


Από το 1992 ως σήμερα, συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια σύνθεσης, πιάνου, διεύθυνσης ορχήστρας και χορωδίας, μουσικής τεχνολογίας, αλλά και σε σεμινάρια σχετικά με την ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της διδασκαλίας του μαθήματος της μουσικής αγωγής.

Είναι επίσης κάτοχος διπλωμάτων σε τρεις ξένες γλώσσες, καθώς και κάτοχος πιστοποίησης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ως συνθέτης, είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (τακτικό μέλος απ’ τον Απρίλιο του 2000) και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στη Μονή Δαφνίου, στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία,  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας", στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Θέατρο "Ωδείο" της Ελευσίνας, στο "Caravel", στο Μουσείο Γουλανδρή, στο Δήμο Αμαρουσίου, στο πνευματικό ίδρυμα «Κρητική Εστία», κ.ά.

Κατά τα έτη 1994 & 1996, συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κάνοντας μουσική επιμέλεια σε εκπομπές, ενώ έργα της έχουν κατά καιρούς μεταδοθεί από το Γ' Πρόγραμμα, είτε σε απ' ευθείας μετάδοση, είτε ηχογραφημένα από συναυλίες.
Επίσης, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Kρητών και Φiλων της Kρήτης «ο Δικταίος» κατά την περίοδο Ιαν. 1995 - lαν. 1997, υπήρξε υπεύθυνη πολιτισμικών εκδηλώσεων με στόχο τη διατήρηση της ελληνικής δημοτικής μας μουσικής.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ/ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Το 2001, συμμετείχε ως εισηγήτρια με θέμα την «αισθητική βαρβαρότητα και τις επιπτώσεις της στη σύγχρονη μουσική δημιουργία», σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαμίας, σχετικά με ζητήματα αισθητικής και ταυτότητας στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

[Πρακτικά Συμποσίου Σύγχρονης Μουσικής, σσ. 99-108.]


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ως παιδαγωγός, έχει εργαστεί από το 1989 ως σήμερα, στο Εθνικό Ωδείο, στο Αττικό Ωδείο, στο Μαιάνδριο Ωδείο, στο ωδείο "Κλασσικής & Σύγχρονης Μουσικής" διδάσκοντας πιάνο, ακορντεόν & ανώτερα θεωρητικά, στη δραματική σχολή "Φωτιάδη", καθώς και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου διορίστηκε το 1997.

Καλώς Ήλθατε


...στην επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Δαγαλάκη.
 

 

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Κοινωνικά Δίκτυα